Lakástakarék Pénztár

Hazánkban a kilencvenes évek közepén indult útjára a lakástakarék-pénztári szektor. 1996-ban készült el a szabályozás és 3 szereplővel indult a piac. A Lakáskassza, a Fundamenta és az OTP Lakástakarék voltak a legelső fecskék, majd később az Otthon. 22 év alatt rengeteget változtak a szabályozások és a környezet. Mára ugyanúgy négyen fedik le ezt a szektort: Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarék, Erste Lakástakarék és Aegon Lakástakarék Pénztár.

A Pénztárak legnagyobb vonzereje a 30%-os Állami támogatás. Akinek 4-10 éves távlatban lakással kapcsolatos célja fogalmazódik meg, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia.

Mire is használható fel a megtakarításunk? Építési telek, lakás, kertes ház vásárlására, felújításra, korszerűsítésre, bővítésre (hőszigetelés, festés, nyílászáró csere, tető felújítás stb.), lakáshitel elő- vagy végtörlesztésre.

Milyen hosszú egy ilyen program? Minimum 4 év, maximum 10 év áll rendelkezésünkre. Érdemes jól átgondolni az időintervallumot.

Melyik Pénztárat válasszam? A számlanyitási akciókat figyelemmel kísérni, de a döntést nem kifizetődő amiatt halogatni.

Honnan tudom hol van aktuálisan akció? Keress egy jó szakembert, aki megfelelő tanácsokkal tud ellátni. :)

Mekkora összeget kell elkülönítenem erre a célra? 5.000 Ft-20.000 Ft-os havi megtakarításnak kell rendelkezésre állni.

Mennyi az állami támogatás a számok nyelvén? Már vártam ezt a kérdést. :) 5.000 Ft-os havi befizetés esetén 18.000 Ft, 20.000 Ft-os havi összeg esetén már éves 72.000 Ft állami támogatás elérhető teljesen kockázatmentesen.

Ez a kiváló megtakarítási forma 2018. októberében megszűnt.

Tovább a témakörökre:

Ossza meg ismerőseivel!

Lakástakarék Pénztár, ltp, lakás célú megtakarítás